Sterk in de wereld van nu en later
Wij willen onze kinderen een goede toekomst geven. Om mee te doen en sterk te staan in Nederland en in de wereld, moeten zij veel weten en kunnen. Wij helpen de kinderen goed op weg. Naast het meegeven van kennis doen wij dit ook door middel van burgerschapsonderwijs. Burgerschapsonderwijs is geen apart vak. Het is de kern van alles dat we in onze school doen.
Burgerschap wordt vormgegeven aan de hand van de leerlingkenmerken van het PYP - learner profile PYP. De leerlingkenmerken zijn universele waarden die binnen iedere cultuur hun eigen invulling kunnen vinden. In het Nederlands vertalen we de leerlingkenmerken als volgt: integer, zorgzaam, communicatief, dapper, ruimdenkend, geinformeerd, onderzoekers, denkers, evenwichtig, reflectief.
Aan de hand van deze leerlingkenmerken, helpen wij kinderen bij het ontwikkelen van hun beste zelf. Deze begrippen zijn als het ware de kapstok aan de hand waarvan zij nadenken over hun acties. De goede behouden zij en de minder goede stellen zij bij. Zo ontwikkelen zij zich tot evenwichtige en gelukkige personen die bijdragen aan het verbeteren van de wereld voor zichzelf en anderen. Zij leren dat de enige manier om dit te doen door het maken van de juiste keuzes en door het nemen van actie als dit nodig is.
Hiervoor:
- geven wij kinderen kennis mee (weten)
- geven wij kinderen vaardigheden mee (kunnen)
- leren wij kinderen goed omgaan met anderen (sociaal)
- leren kinderen zichzelf kennen en omgaan met hun gevoelens (emotie)
- leren kinderen om nieuwe dingen te bedenken en te maken (creativiteit)
Hierin spelen ook de leerlingvaardigheden een grote rol. Dit zijn de executieve vaardigheden, waaronder denkvaardigheden, sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden en zelf-managementvaardigheden. Daarnaast zijn onderzoeksvaardigheden belangrijk in het onderwijs van uw kind
Samen leven
Als school leren wij de kinderen hoe wij in Nederland samenleven. En hoe we in de wereld samenleven. Kinderen leren omgaan met anderen. Hoe zij later goed voor zichzelf kunnen zorgen. En hoe zij goede wereldburgers worden. De kinderen leren ook over verschillende landen, culturen en religies. De Kring is belangrijk in onze school. In de Kring praten wij over wat ons bezig houdt. Wij helpen elkaar zo ook met het oplossen van problemen. Leerkrachten, kinderen en ouders werken samen, helpen elkaar en leren van elkaar. Iedereen mag zichzelf zijn. Wij waarderen elkaar en zijn tolerant.
School: een kleine wereld
Onze school is als een kleine wereld. De kinderen leren hier van volwassenen en van elkaar. Volwassenen geven het goede voorbeeld. De kinderen leren ook van elkaar. Ze kunnen op school heel veel oefenen. Ze mogen fouten maken. We praten met elkaar. Het is een fijne plek om groot te worden. Kinderen oefenen zo voor hun leven als volwassene.